Educatief

Klankschalen

Klankschalen zijn meditatieve instrumenten. Ze zijn gevormd uit een legering van metalen en in diverse typen schalen gesmeed.

Oorspronkelijk komen de schalen uit de Tibetaans Boedhistische invloedsfeer. Tegenwoordig komen de meeste schalen uit Noord-India en Nepal.

Klankschalen zijn mult-harmonische instrumenten

Dat wil zeggen dat er diverse tonen voortkomen na de aanslag met een zogenoemde “mallet” Met een mallet kan je de schaal aanslaan maar je kunt hem ook ronddraaien langs de bovenrand waardoor je het typische zingen van de schaal krijgt. Door het aandraaien van een schaal langs een specifieke hoek krijg je meer boventoon of middentoon. 

“De hele schepping is gestolde muziek”  H. de Back

Volgens Hans de Back is een klankmassage een akoestisch vibratorische belevenis. De behandelde persoon wordt letterlijk aangeraakt door geluid op een prettige manier. Je hoeft dus er niet in te geloven om de effecten te kunnen ervaren.  Alle oer-religies en esoterische kringen zijn het eens over het feit dat alles in de natuur uit trillingen bestaat. Zelfs de huidige wetenschap begint aan dat idee te wennen! Klank is hoorbaar geworden trilling. Zo kun je zeggen dat de hele schepping, inclusief de mens, gestolde muziek is. Omdat de klanken en trillingen van oer-instrumenten zoals de gong, klankschaal, tingsha’s, trommel sitar en dergelijke in staat zijn zonder vervorming of kleuring diep in de materie door te dringen en de opgeslagen oerinformatie foutloos in die materie over te dragen, ontstaat er een herori├źntering in die materie, waardoor zelfcorrigerende eigenschappen optreden. Zoals water, door zijn specifieke eigenschappen, bepaalde substanties oplost en daardoor iemand die zich in water onderdompelt, schoonspoelt, onafhankelijk van de opvatting die de persoon daar zelf over heeft. Zo hebben bepaalde klanken de eigenschap harmonisend te werken, onafhankelijk van iemands mening of gemoedstoestand. Het lichaam is te vergelijken met een instrument; wanneer je instrument niet goed gestemd is, zullen de vaardigheden die je geleerd hebt niet het gewenste geluid voortbrengen en daardoor in plaats van succes ergernis oogsten. Zoals een goed gestemd instrument een streling voor het oor is, zo is een klankmassage een streling voor lichaam, geest en ziel. Aangezien wij voor 70% uit water bestaan en door de klankschalen meditatie muziek een trilling voelen, wordt dit geluid door het hele lichaam gevoerd. Klankschalen kunnen ingrijpende veranderingen teweegbrengen in lichaam, geest en ziel van de mens. De trillingen worden niet alleen met het oor opgevangen maar met alle cellen in het hele lichaam beleefd/ De vibraties van de schalen brengen weer harmonie in het lichaam. Wanneer er in het lichaam een blokkade is opgebouwd, vormen de moleculen een soort cluster. De trillingen van de schaal trillen deze clusters los zodat de energie weer kan stromen en er een ervaring van diepe ontspanning optreedt. Het bewustzijn wordt hierdoor ook versneld, versterkt. De schalen brengen je in een meditatieve staat waarbij de trillingen er voor zorgen dat je alles even loslaat en diep ontspant. De negatieve energie verdwijnt en je voelt je weer herboren. De Qi (levensenergie) stroomt weer en het leven heeft weer meer glans gekregen. (Dit stuk heb ik overgenomen uit het boek Klankmassage van Hans de Back , helaas niet meer nieuw te verkrijgen)

klankschalen

Wij verkopen klankschalen van een zeer goede kwaliteit en hebben ook een ruime selectie in mallets beschikbaar. Klankschalen zijn er vanaf een diameter van ongeveer 10 centimeter tot 60 cm. (er zijn wel andere maten bestelbaar) Op onze klankzolder is er gelegenheid om de schalen uit te proberen.